Instrukcja dotycząca protokołów wypełnianych w Wirtualnej Uczelni


Plik do pobrania

Wirtualna Uczelnia – Protokoły – instrukcja


Problem z zalogowaniem się do wirtualnej uczelni.

Jeżeli po wpisaniu poprawnego loginu i hasła do Wirtualnej Uczelni nie następuje zalogowanie (brak jakiegokolwiek komunikatu) należy wyczyścić pamięć podręczną przeglądarki internetowej (kombinacja klawiszy CTRL-SHIFT-DEL).

Otwieranie protokołów i powrót do listy protokołów

W celu usprawnienia pracy z protokołami sugerowane jest otwieranie każdego protokołu w nowym oknie lub nowej karcie przeglądarki.
W tym celu na liście protokołów umieszczając kursor myszki na nazwie wybranego protokołu należy ‘kliknąć’ prawym klawiszem myszki i wybrać opcję otwórz link/odnośnik w nowej karcie.
Spowoduje to otwarcie wybranego protokołu w nowej karcie przeglądarki internetowej. Lista protokołów będzie ciągle dostępna (na jednej z kart przeglądarki). Tym samym nie będzie potrzeba korzystać z opcji powrót do tabeli protokołów.

Wypełnianie protokołu (ocen i dat) w MS Excel – przez ‘przeciągnięcie

W celu zabezpieczenia przed automatycznym zwiększaniem ocen / dat podczas kopiowania przez ‘przeciągnięcie’ kursora myszy należy dodatkowo przytrzymać klawisz Ctrl.

Import danych w formacie MS Excel

Poprawne zaimportowanie protokołu (ocen i dat) zapisanego w formacie MS Excel jest możliwe po poprawnym wypełnieniu dostępnych dla Prowadzącego pól (żółte tło).
Należy zwrócić szczególną uwagę na format wpisywanych dat (dd-mm-rrrr) i liczb (separatorem dziesiętnym powinna być kropka).
W przypadku wykrycia błędu podczas importu na stronie Wirtualnej Uczelni powinien pojawić się komunikat informujący które wiersze zawierają niepoprawne dane.

Windows 10 i import danych w formacie MS Excel

Użytkownicy korzystający z Windows 10, aby zachować wymagany format danych powinni wprowadzane wartości daty i oceny poprzedzić symbolem apostrofu ().
W efekcie daty i oceny powinny być sformatowane jako wartości tekstowe i poprawnie zaimportowane do protokołu w Wirtualnej Uczelni.